64.ТИД

64. ТИД у Србији

Из немачког града Инголштат, 22. јуна 2019 године, по 64. пут кренула је најстарија, најдужа и највећа, међународна, спортско рекреативна туристичка кајак, кану и веслачка регата на свету.Око 110 кајакаша кренуло је на пут дуг преко 2500 километара ка обали Црног мора. Светски кајакаши камповаће у шездесетједном месту дуж Дунава у 8 земаља.Својом снагом и упорношћу, уз помоћ весала, пут од 2515 километара превалићемо за 75 дана.За то време у 12 градова имаћемо по један слободан дан који можемо искористити за разгледање града и околине, излете, снабдевање и одмор после напорних етапа.Интересантан је податак да је половина дужине регате баш код Сремских Карловаца, после 39 дана веслања.Организатор ТИД регате кроз Србију је Одбор за туризам Кајакашког савеза Србије уз помоћ домаћина Туристичких организација, општина и градова кроз које пролазимо.Принцип регате је дневно веслање и ноћење у предходно одређеним етапним местима. Кајакаши уз предходну најаву и договор са организатором могу се прикључити или искључити где желе у зависности од своје физичке спреме и слободног времена.

 

Регата пролази поред 10, а зауставља се у 8 земаља.За сада овој великој дружини нису се прикључиле само Молдавија и Украјина.Регата борави у четири главна града Еврпе: Беч, Братислава, Будимпешта и Београд.Ове године на регати имамо завидан број младих људи из различитих земаља жељних доказивања, који желе да упознају нове пределе, културе, обичаје, традицију и људе. Овогодишња регата посебно је занимљива јер три учесника из Србије: Бориша Гајић из Пожеге, Маријо Јоновић из Кладова и Јован Дангубић из Београда плаирају да превеслају целу регату. За 63 године регате то је пошло за руком тек деветорици грађана Србије а међу њима су и две женске особе. Припреме за улазак регате у Србију су у завршној фази, а домаћини етапних места побринули су се, у складу са својим могућностима и амбицијама, да дочекају и угосте регаташе. У сваком етапном месту градоначелник са својим тимом и представници Туристичких организација дочекују и поздрављају учеснике регате и остају са њима на вечери и дружењу. У Апатину је први сусрет регаташа са Србијом. Дочекују их многобројне новинарске екипе и прате долазак овако чудне и шаренолике екипе из целог света. У оквиру вечере поздравиће нас председник општине и биће одржан музички или фолклорни програм. Викенд насеље Богојево и општина Оџаци у својим специфичним условима боравка регаташа између викендица увек организују богат фолклорни и музички  програм.

Из Богојева на један дан одлазимо у Хрватску и Борово, да би се већ следећаг дана вратили у Бачку Паланку где ћемо посетитио Музеј пива у Челареву.Постоји много пивара дуж Дунава, али само пивара у Челареву нуди такав доживљај кајакашима из целог света.Окупићемо се код домаћина, словачке националне мањине у Бачкој Паланци у Словачком дому.Интересантно је да учесници регате имају могућност да сами спремају себи вечеру.
Биће то рибљи паприкаш, за који материјал обезбеђује Туристичка организација Бачка Паланка.У припреми паприкаша предњаче мађарски регаташи а сви остали су добри дегустатори.

У Новом Саду кампујемо на најлепшој и најуређенијој плажи на целом Дунаву. Оорганизовано је туристичко разгледање града, тврђаве и околине за све учеснике регате.У Старом Сланкамену посетићемо винарију Акуминкум, цркву Светог Николе и стару бању.Заинтересовани могу отићи до оближњегЛесног профила, једног од три на целом свету, на коме се препознају наслаге старе 800.000 година из периода леденог доба. За учеснике регате припремљен је орегинални музички програм у кампу, као и понуда домаћих производа удружења жена општине Инђија.У Београду на Ада Хуји ће нас дочекати, поздравити и приредити вечеру  представници општине Палилула и где ћемо имати панорамско разгледање града отвореним аутобусом.

Затим ћемо боравити у излетишту Југово које је обновљено и нуди нове садржаје.На путу ка Великом Градишту посетићемо тврђаву Рам и Сребрно језеро. У Градишту је свима потребан одмор, јер то је најдужа етапа на целој регати а уз то понекад и врло тешка због кошаве која се баш овде спушта са Карпата. У Голубцу посетићемо уређен простор и обновљену тврђаву ”Голубачки град”. У селу Добра на Дунаву куриозитет за западне госте је традиционално пресеће печење са ражња и понуда домаће радиности и гастрономија овога краја, са којим нас дочекују у општини Голубац. Пре Доњег Милановца  посетићемо визиторски центар „Лепенски вир“.
Најлепша етапа на целом току Дунава је од Доњег Милановца до Текије. Проћићемо поред: пећине Поникова, пећине – бункера Ветерани, Децембаловог лика исклесаног у стени, старих сигналних станица за пловидбу Казанима, Хајдучке воденице,као и Трајанове табле, која се једино са воде може видети. У општини Кладово боравимо четири дана, од Текије, преко Фетислама, до Брзе Паланке.У време нашег боравка у Кладову организован је ’’Danube fun fest’’, летње окупљање младих из целе Европе и Света. Туристичка организација Кладова организоваће  посете Археолошком музеју Ђердапа, пројекције документарних филмова о изградњи Ђердапа 1, Трајановој табли и остацима Трајановог моста. На располагању ће нам бити и туристички бицикли са којима се организују туре до Турн Северина.

Планиран је комерцијални излет и посета хидроелектрани Ђердап 1 са туристичким водичем.У Србију, односно у Апатин, 24. јула упловиће 130 кајакаша из Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Румуније, Швајцарске, Аустралије и наравно Србије. Од Новог Сада ће нам се прикључити кајакаши из Холандије, Енглеске, и Америке.После 588 километара и 18 дана учесници регате ће 10. августа напустити Србију, упловити у Бугарску и наставити пут ка Црном мору где стижемо 05. септембра 2019.Својом добродошлицом, гостопримством и нивоом организације Р. Србија ће још једном доказати своје квалитете и опредељеност према вредностима којима тежи.Позивамо љубитеље спорта, рекреације, туризма, боравка у природи и здравог начина живота да нас посете и придруже се 64. Дунавској регати.

Dear TID friends all over the world,
I offer kayaks for rent with completely equipment for 64. TID 2019.
Kayaks are usually mark Prijon, one seat and two seats.
Relations:
start-end
Ingolstat – Mohacs
Ingolstat - Sf.Gheorghe
Belgrad – Sf. Gheorghe
Ingolstat- all TID camp places in Serbia
Ingolstat - all TID camp places in Bulgaria
For shorter relations it will be price list for day-use.
I can organize transfer from the end of each tour to the airport.
For more information about kayak rent price contact me at e-mail address.
If you have additional question do not hesitate to ask any time.
Best regards,
TIDejan

64. ТИД 2019. календар кроз Србију

Zeitplan 64. TID 2019

Српски веслачи

R

рекреативно веслање

R

кајак / кану

R

спорт

R

дружење

Наш блог

избор админ-а

64. ТИД РЕГАТА

64. ТИД РЕГАТА

Из немачког града Инголштат 23. јуна кранула је 64. ТИД регата. Свечано отварање протекло је без овогодишњег председника регате Сорина Петреана из Румуније. Српски веслачи су уз флашу домаће Дејанове ракије иницирали помен Симеону Кљајићу, дугогодишњем српском...

17. Меморијал Витомир Диздаревић – Адмирал Кук

17. Меморијал Витомир Диздаревић – Адмирал Кук

  Дринско – савскa – кајак – кану регата На рекама Дрини и Сави од Вишеграда до Сремске Митровице у периоду од 30.04. до 08.05.2016. „Српски веслачи ТИД-а“ организују 17. Меморијал Витомир Диздаревић–Адмирал Кук, Дринско-савску, међународну, спортско,...

УСКРШЊА РЕГАТА НА ДРИНИ

УСКРШЊА РЕГАТА НА ДРИНИ

Са сигурним Мини-Макс превозником стигли смо у Вишеград на старт 17. Меморијала Витомир Диздаревић – Адмирал Кук. Постављање кампа је билo брзо али монтажа кајака је потрајала. По старом обичају Малозворничани су нас квалитетно дочекали уз хотелски паприкаш, тушеве,...

Пишите  нам